PANİK YOK!
Acil çıkış güvenliği sanıldığı kadar zor değildir. Bu konuda Avrupa Birliğinde kabul edilmiş olan EN 179 ve EN 1125 standartları, günümüz şartları ve ülke koşulları dikkate alınarak ülkemize adapte edilmiş ve TSE EN 1125 olarak yürürlüktedir. TSE EN 179 ise yürürlükten kaldırılmış bir standarttır.
Ancak anlaşılması açısından her iki standarttan da bahsedelim;
Temel olarak her iki standart da binaların acil durum kaynaklı olarak insan can güvenliğini garanti altına almak istemektedir. Olası acil durumlarda tahliyelerin en pratik ve güvenli şekilde yapılmasını hedeflemektedir.
Yasal Düzenlemeler
Yönetmelikler “Acil çıkış kapıları, güvenlik gerekçesi ile kilitlenemez” derken, bir yandan da “Acil çıkış kapıları, bina çevre güvenliği açısından güvenlik açığı yaratır ve bu açık yetkisiz kişiler tarafından istismar edilerek içeride bulananların can ve mallarını tehlikeye atabilir” paradoksu ile karşı karşıya kalırız.
Temel olarak can güvenliği ele alındığından mal güvenliği için alınacak önlemler içeride insanların bulunmadığı durumlarda serbest bırakılmıştır.
En179 STANDARTLARINA GÖRE ACİL ÇIKIŞ KRİTERLERİ
Daha az ve belirli insanların bulundukları alanlar için tasarlanmış standartlardır. Standartlar, çevrelerini tanıyan ve uyum aşamasında kolaylıklar bulunan ortamlar düşünülerek tasarlanmıştır. Kalabalık bölgelere göre daha pratik ve belirgin kaçış noktaları öngörülmektedir.
Uygulamanın yapılacağı yerle ilgili detaylar
• Küçük gruplar halinde kullanıcılar
• Kullanıcılar çevrelerini tanırlar ve bir yönlendirmeye ihtiyaç duymazlar
• Kullanıcılar eğitilmişlerdir.
• Halka açık alanlar değildir ( ofis vb )
• Panik durumu yaşanma olasılığı azdır.
Kullanıcılar çevrelerini tanıyorlarsa, eğitilmişlerse ve kapılar direkt halka açık değil de kontrollü ise (ofisler, rezidanslar, fabrika gibi tesisler vb) EN179 standartlarına göre uygulamalar yapılabilir
En1125 STANDARTLARINA GÖRE ACİL ÇIKIŞ KRİTERLERİ
Geniş ve kalabalık denebilecek alanlarda güvenlik standartlarının sağlanması amacıyla tasarlanmış standartlardır. Bina ya da odaya giren insanlar eğitilmemiş ve çevrelerindeki şartları tanımıyorlar ise yönlendirmelere ihtiyaç duyarlar. Bu standartların belirlendiği binalardaki insanlar geçici olarak binada bulunabilecekleri gibi, panik durumunun oluşması olasılığı daha yüksektir.
Uygulamanın yapılacağı yerle ilgili detaylar
• Büyük-geniş gruplar halinde bulunan kullanıcılar
• Kullanıcılar çevrelerini tanımazlar ve bir yönlendirmeye ihtiyaç duyarlar.
• Kullanıcılar acil çıkış senaryoları üzerinde eğitim almamışlardır.
• Halka açık alanlardır ( AVM, Spor alanları, hastaneler vb)
• Panik durumu yaşanma olasılığı yüksektir.
Avrupa Birliği tarafından kabul edilmiş olan ve uygulanması zaruri olan EN1125 ve EN179; insan hayatının önemini yükselten, Acil Çıkış Güvenliği ve kontrolünü zorunlu hale getiren normlardır.
35 yıllık tecrübesi ve güvencesi ile, uluslararası normlarda Acil Çıkış Çözümleri üreten Alman GfS markası İntegral Grup güvencesi ile Türkiye’de.
Riske girmeyin, Acil Çıkışı güvenle kullanın!